Een schoolcommissie heeft als doel, binnen het kader van de statuten en doelstelling van de VCO Midden- en Oost Groningen, mee te helpen om de school waaraan zij verbonden is, zo optimaal mogelijk te laten functioneren. De belangrijkste componenten van de functie van de schoolcommissie zijn:
Ouders hebben recht op en zijn gediend met een orgaan dat heel nabij zorgt voor de behartiging van hun belangen.
De directeur is eerst verantwoordelijke als het gaat om het reilen en zeilen van de school. Bij de uitoefening van die taak heeft de directeur en ook het team behoefte aan communicatie met (een afvaardiging van) zijn “klanten”, namelijk de ouders. Zaken die van belang zijn voor het optimaliseren van de kwaliteit van het onderwijs aan de kinderen, zijn in principe de moeite waard om met elkaar op commissieniveau te bespreken. De directeur en het team kunnen hun ideeën ventileren, maar ook de schoolcommissie kan met voorstellen ter verbetering of verandering komen. In een goed lopend “bedrijf” luister je naar elkaar en neem je met begrip voor elkaars positie de gewenste besluiten.
De schoolcommissie bestaat uit minimaal twee leden die worden gekozen door en uit de leden van de vereniging behorend tot de afdeling. Een van de leden gekozen door en uit de “afdelingsleden” is tevens lid van de ledenraad van de VCO Midden en Oost-Groningen.
De schoolcommissie vergadert zes keer per cursusjaar. De directeur van de school woont op uitnodiging de vergaderingen van de schoolcommissie bij, evenals de personeelsgeleding van de (G)MR.
Het is een wettelijke verplichting dat aan elke school een medezeggenschapsraad verbonden is. De medezeggenschapsraad komt op voor de belangen van de leerlingen/ouders en personeelsleden. Dat doet ze door in bepaalde gevallen advies te geven aan of overleg te plegen met het schoolbestuur. De raad is dus een vertegenwoordiging van twee belangengroepen in de school. In de eerste plaats de leerlingen en omdat op een basisschool de leerlingen nog erg jong zijn, worden ze vertegenwoordigd door de ouders. In de tweede plaats de personeelsleden die werken op school.
Voor bepaalde (vooral schooloverstijgende) beleidsbeslissingen heeft het bestuur de instemming of het advies nodig van een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. De G.M.R. bestaat uit één medezeggenschapsraadslid van elk van de VCO-scholen. De geleding ouders en personeel zijn hierin gelijkelijk vertegenwoordigd.